Eindeloos scrollen: Hoe Google’s nieuwe functie SEO kan beïnvloeden

Infinite scrolling

Heb je ooit zitten scrollen en scrollen, om je vervolgens te realiseren dat de schuifbalk geen centimeter is opgeschoven? Je zit vast in een oneindige lus van oneindige inhoud. Nou, het lijkt erop dat Google dit heeft opgemerkt – ze hebben onlangs plannen aangekondigd om een functie uit te rollen waarmee gebruikers eindeloos door de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) kunnen scrollen. Maar wat betekent dit voor SEO?

Google’s nieuwe functie werkt volgens het populaire “eindeloos scrollen” functie die gebruikt wordt door social media giganten als Instagram en Twitter. In plaats van door meerdere pagina’s te klikken, kunnen gebruikers nu gewoon naar beneden blijven scrollen tot ze vinden wat ze zoeken. Dit betekent dat SERP’s nog drukker zouden kunnen worden dan ze nu al zijn. Nu er zoveel inhoud op één pagina wordt gepropt, kan het voor bedrijven moeilijk worden om op te vallen in de massa.

Hoewel deze nieuwe functie het leven van zoekers gemakkelijker kan maken, kan het de zaken moeilijker maken voor website-eigenaren die afhankelijk zijn van organisch verkeer van zoekmachines. Als je site onderaan pagina één of op pagina twee of drie staat, wordt hij nu bedolven onder een eindeloze stroom andere websites. Dit kan leiden tot minder kliksen minder zichtbaarheid. Om te voorkomen dat ze in de war raken, moeten bedrijven hun inspanningen niet alleen nog meer richten op hogere posities en vindbaarheid. Maar de mate van zichtbaarheid in de zoekresultaten wordt nog belangrijker. Dus hoeveel val je op tusssen al die concurrenten? Het optimaliseren van meta-titles, meta descriptions en je content vervoegen met structured data wordt de komende jaren nog belangrijker. Een voordeel kan dan wel weer zijn dat de eerste pagina van Google niet langer heilig is. De drempel om bij de andere resultaten te komen is immers een stuk lager. 

Het goede nieuws is ook dat Google ook deze nieuwe functie langzaam uit rolt, zodat we met z’n allen tijd hebben om rustig bij te sturen en aan te passen voordat het op grote schaal beschikbaar wordt. Bovendien suggereren verschillende kanalen dat het effect op de rankings door deze verandering misschien niet zo drastisch is als eerst werd gedacht; in plaats van de SERP rankings volledig te resetten als ze eenmaal zijn ingevoerd, zal de continue scroll ze gewoon verder naar beneden op de pagina verschuiven, terwijl ze nog steeds relatief dicht bij hun eerdere positie blijven.

Wat zijn de mogelijke effecten van infinite scrolling in Google?

De ware gevolgen zijn lastig in te schatten. Misschien heeft het juist wel een positief effect op kleinere bedrijven, voor wie het lastiger is om hogere posities op moeilijkere keywords te krijgen. Aan de andere kant kan het juist ook nadelige gevolgen hebben omdat het geheel aan zoekresultaten meer 1 grote brij aan websites kan worden, waardoor het juist weer moeilijker wordt om op te vallen. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat je straks veel meer vertoningen in je Google Search Console overzicht gaat zien zonder extra bezoekers.

Infinite scrolling

Het wordt in ieder geval belangrijk om meer te werken aan je visuele zichtbaarheid in de Google zoekresultaten. Dus ga je meta-titles, meta-descriptions optimaliseren, implementeer structured data in je website en ga reviews verzamelen. Dit zorgt ervoor dat jouw resultaten vervoegt worden met visuele elementen als review sterren, uitklapbare FAQ’s, site links, events, prijzen en beschikbaarheid (voor webshops), etc. Als je dat allemaal goed doet, neemt de click-through rate (CTR) toe en dat resulteert weer in meer website bezoekers. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig content te maken die aansluit bij de informatiebehoeftes van jouw doelgroep. Door middel van SEO content die met de juiste keywords geoptimaliseerd is, kun je weer meer en betere posities behalen in Google. Als het immers moeilijker wordt om de click-through-rate te verhogen moet je zorgen dat je op meer keywords vindbaar bent.

Google’s nieuwe ‘infinite scroll’-functie zal de manier waarop we SEO beoefenen zeker beïnvloeden. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van organisch verkeer moeten echter niet in paniek raken; we blijven scherp in de gaten houden wat er gebeurt in de zoekresultaten! Zodra er opvallende veranderingen te zien zijn dan komen we weer in actie. Zie je zelf opvallende zaken? Bel dan een freelance SEO specialist. SEO gaat niet op korte termijn weg; er zijn zelfs meer redenen dan ooit tevoren waarom bedrijven nu meer dan ooit sterke SEO-strategieën nodig hebben!

Eindeloos scrollen: Hoe Google’s nieuwe functie SEO kan beïnvloeden