Core Web Vitals

Core Web Vitals

De Core Web Vitals zijn door Google in het leven geroepen om de performance van jouw website te meten. Deze aspecten zijn met name bedoeld om gericht te kunnen zien hoe de prestaties van je website of webshop van invloed zijn op de gebruikerservaring van jouw bezoekers. Dit is immers waar het ook allemaal om draait: de bezoeker! Onlangs heeft Google een update uitgevoerd aan deze Core Web Vitals. In dit blog leg ik je wat die update betekent.

Wat zijn de Core Web Vitals precies?

 

Eerst is het van belang om te weten wat dit precies zijn. De Core Web Vitals zijn een aantal gerichte facetten die de performance van jouw website meten. Deze facetten zijn gericht op de gebieden die de grootste invloed hebben op jouw bezoekers; Largest Contentful Paint, First Input Delay en Cumulative Layout shift. Hieronder leg ik ze voor je uit.

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP (gemeten in seconden) meet de tijd hoe lang het duurt voordat het grootste gedeelte content in de viewport (zichtbare gedeelte in je scherm) zichtbaar is. Het effect op de gebruikerservaring is groot. Je wil natuurlijk niet dat bezoekers van jouw website eerst 10 seconden naar een groot wit vlak zitten te kijken in plaats van jouw belangrijkste header of banner. Onder de 2.5 sec. wordt aangeraden. Bij een score hoger dan 4 sec. moet je echt in actie komen. 

LCP draait voornamelijk om laadtijd

Largest Contentful Paint
First Input Delay

First Input Delay (FID)

Niets is zo irritant als je op een link klikt en het duurt eerst seconden voordat er überhaupt iets gebeurd. First Input Delay is de tijd die de website erover doet van een interactie van de gebruiker (bijvoorbeeld het klikken van een link) tot aan het moment dat je website er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. 

FID draait voornamelijk om interactie.

First Input Delay

Cumulative layout shift (CLS)

Niets is zo irritant (klinkt bekend?…) als je een link aan wilt klikken en deze verschuift op het moment suprême, zodat je compleet iets anders aanklikt. Dat is waar Google de cumulative layout shift score voor in het leven heeft geroepen. Het meet de mate van onverwachte en ongewenst veranderingen in de layout wanneer je website al interactief is. 

CLS draait voornamelijk om visuele stabiliteit.

Cumulative Layout Shift

Overige pagespeed insights

 

Dan zijn er nog een aantal ondersteunende pagespeed insights. Deze maken onderdeel uit van een of meerdere core web vitals; First Contentful Paint, Time To Interactive, Total Blocking Time en Speed Index. 

Total Blocking Time (TBT)

TBT is de totale tijd dat jouw website voor de bezoeker geblokkeerd is om interactief op te zijn. De webbrowser (bijv. Chrome) gebruikt deze tijd om bijvoorbeeld javascripts in te laden en uit te voeren.

Speed index

Speed index meet de tijd hoe snel (of langzaam) de visuele elementen op jouw webpagina ingeladen worden.

First Contentful Paint (FCP)

FCP meet de tijd vanaf het moment dat jouw webpagina begint met inladen tot het eerste visuele element (bijvoorbeeld tekst of afbeelding) ingeladen wordt.

Time To Interactive (TTI)

Dit tijd die het duurt totdat jouw website volledig interactief is.

Core Web Vitals update

 

Het belangrijkste om te weten is dat per juni 2021 de Core Web Vitals opgenomen zijn het algoritme van Google en dus een ranking factor zijn. 

Raak echter niet direct in paniek wanneer jouw scores nog niet helemaal naar wens zijn. De tijd van de panda- en penguin updates, welke het landschap in de zoekresultaten volledig op z’n kop zetten, ligt achter ons. De laatste jaren is Google vooral bezig geweest met het tweaken van het algoritme en het aanbrengen van kleine wijzigingen.

Wat voor impact heeft de Core Web Vitals update dan precies voor mij?

Website snelheid was volgens Google al langere tijd een factor die meespeelde in de rankings. Echter in welke mate en hoe precies was niet bekend. Met deze update hebben we nu meetbare punten waarop we de performance van onze website kunnen verbeteren. En dit heeft een positief effect op zowel je vindbaarheid in Google als de gebruikerservaring van jouw potentiële klanten.

Heb je hulp nodig met het analyseren van de Core Web Vitals van jouw website? Neem gerust vrijblijvend contact met me op en ik help je graag verder!

Blijf op de hoogte

Robots.txt guide

Google past site-titles in de zoekresultaten aan

De 301, hét geheime wapen in het SEO arsenaal

Plotselinge daling in organic traffic gecategoriseerd

Wil jij ook weten wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van Zoekmachine optimalisatie? Ik vertel je graag vrijblijvend meer. Neem gerust contact op voor een afspraak.